Posao u Austriji

Zaposlenje i rad u Austriji

I u Austriji, kao i u Njemačkoj, postoji veliki broj deficitarnih zanimanja i slobodnih radnih mjesta. Potreban je veliki broj ugostiteljskih radnika kao što su konobari, kuvari i pomoćni radnici u kuhinji. Vlada potražnja za velikim brojem medicinskih radnika, ali i onim bez kvalifikacija koji bi željeli da se brinu o starim licima i rade kao njegovatelji privatno u području kućne njege, kao i u staračkim domovima.

Veoma su traženi i zanati najrazličitijih profila, kao i pomoćna radna snaga za čišćenje zgrada i pakovanja robe, kao i radnici u skladištu.

aus_zastava600

Kako do posla u Austriji?

Za rad u Austriji najčešće je neophodno osnovno poznavanje njemačkog jezika na najmanje A2 nivou. Za neke poslove prihvata se i početni A1 nivo, s tim što postoji uslov da se u Austriji nastavi sa učenjem njemačkog jezika, i u određenom roku položi A2 nivo.

Za medicinsko osoblje sa srednjom stručnom spremom najčešće je neophodno poznavanje jezika na B1 nivou, mada se u nekim slučajevima prihvata i niži nivo − nivo A2.

Što se tiče poznavanja njemačkog jezika za zanimanja za koje je potrebna fakultetska diploma kriterijumi se veoma razlikuju, ali je, svakako, potrebno imati viši nivo znanja od A2, najčešće nivoi B1 ili B2. O tome koji nivo je neophodan za Vaš posao, treba se raspitati direktno kod poslodavca.

radnik600

Poslodavce, odnosno posao možete naći putem slanja svoje radne biografije u kojoj navodite svoja radna iskustva direktno poslodavcima preko interneta, ili uz pomoć agencija koje nude posredničke usluge, a koje su angažovane od strane velikog broja poslodavaca. Posredničke agencije Vam pomažu oko pronalaženja poslodavca, potpisivanja ugovora, Vašeg preseljenja u Austriju i ostalog, i obično su njihove usluge za Vas potpuno besplatne, a za njihove usluge plaćaju poslodavci iz Austrije. Zbog velikog interesovanja ljudi sa Balkana, veliki broj tih agencija angažovao je osobe sa ovog govornog područja, pa ih možete kontaktirati direktno i oni vas na Vašem maternjem jeziku mogu savjetovati i pomoći oko cijele procedure. Preporučujemo Vam da kontaktirate samo posredničke agencije koje su registrovane u Austriji, a njihove kontakte možete pronaći na internetu.