Posao u Njemačkoj

Zaposlenje i rad u Njemačkoj

Od januara 2016. godine je zbog velikog deficita radne snage u Njemačkoj državljanima zemalja bivše Jugoslavije zakonski omogućeno da po pojednostavljenoj proceduri dobiju boravišnu i radnu dozvolu i zaposle se u Njemačkoj.

Njemačkoj je potreban veliki broj stručnjaka poput inženjera raznih profila, programera, IT stručnjaka, psihologa, sociologa, farmaceuta i dr, kao i majstora najrazličitijih zanata kao što su pekari, kuvari, elekričari, varioci, tehničari za metalogradnju, elektroničari, mehatroničari, zidari, limari, vodoinstalateri, mašinovođe i dr.

doca

Veoma je traženo i medicinsko osoblje poput ljekara, medicinskih sestara i tehničara, fizioterapeuta, ali i oni bez kvalifikacija koji bi željeli da se brinu o starim licima i rade kao njegovatelji privatno u području kućne njege, kao i u staračkim domovima.

Pored toga, do posla mogu doći vozači teretnih vozila, zatim oni koji bi radili u ugostiteljstvu i turizmu, nastavnici, vaspitači i dr.

Kako do posla?

Za bilo kakav posao u Njemačkoj, bez obzira na to da li u Njemačkoj želite da radite posao za koji Vam je potrebna diploma srednje škole ili fakulteta, neophodno je da poznajete njemački jezik najmanje na početnom – A2 nivou. To znači da treba da učite njemački jezik najmanje 6 mjeseci, i da budete u stanju da položite međunarodni test na ovom nivou. Test obuhvata usmeni i pismeni dio, i komunikativne je prirode. Težište nije na poznavanju gramatike, već je prevashodno važno da se kandidat snađe u svakodnevnim situacijama i pokaže da na sasvim jednostavan način može da se sporazumije na njemačkom jeziku.

Za medicinsko osoblje za srednjom stručnom spremom najčešće je neophodno poznavanje jezika na B1 nivou.

Što se tiče poznavanja njemačkog jezika za zanimanja za koje je potrebna fakultetska diploma, kao na primjer za ljekare, kriterijume određuje svaka savezna pokrajina za sebe, ali je, svakako, potrebno imati viši nivo znanja od A2, najčešće nivo B2. Neki poslodavci zapošljavaju i one koji imaju položen niži nivo – nivo B1, s tim što su zaposleni u obavezi da u Njemačkoj nastave sa učenjem jezika, i u određenom roku polože ispit na B2 nivou. O tome koji nivo Vam je potreban, treba se raspitati direktno kod poslodavca gdje dobijete ponudu da radite, jer se kriterijumi razlikuju.

njemci

Ono što je, međutim, sasvim sigurno jeste da ne možete početi sa prijavama za posao, odnosno Vaše prijave neće biti uzete u obzir dok nemate položen barem A2 nivo njemačkog jezika.

Poslodavce, odnosno posao možete naći putem slanja svoje radne biografije u kojoj navodite svoja radna iskustva direktno poslodavcima u Njemačkoj preko interneta, ili uz pomoć agencija koje nude posredničke usluge, a koje su angažovane od strane velikog broja njemačkih poslodavaca. Posredničke agencije Vam pomažu oko pronalaženja poslodavca, potpisivanja ugovora, Vašeg preseljenja u Njemačku i ostalog, i obično su njihove usluge za Vas potpuno besplatne, a za njihove usluge plaćaju njemački poslodavci. Zbog velikog interesovanja ljudi sa Balkana, veliki broj tih agencija angažovao je osobe sa ovog govornog područja, pa ih možete kontaktirati direktno i oni vas na Vašem maternjem jeziku mogu savjetovati i pomoći oko cijele procedure. Preporučujemo Vam da kontaktirate samo posredničke agencije koje su registrovane u Njemačkoj, a njihove kontakte možete pronaći na internetu.

Svi zainteresovani kvalifikovani radnici mogu dobiti informacije o životu i radu u Njemačkoj na sljedeći broj telefona: 0049 30 1815 1111

Ili putem sajta: http://www.make-it-in-germany.com/en/for-qualified-professionals/make-it-in-germany/contact/hotline